top of page
  • Writer's pictureEller

Üleriigilise võistumängimise võitis Randmar Tuulemäe


Üleriigilise võistumängimise võitis Randmar Tuulemäe Autor/allikas: Kärt Petser

Reedel Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimunud üleriigilise võistumängimise võitis Randmar Tuulemäe, kelle õpetaja on Heino Elleri muusikakoolis Villu Talsi.


Koondgrupi IV eripreemia olukorra osava lahendamise eest sai Mirtel Metsmaa, õpetaja Kelly Veinberg.


Palju õnne!Võistlumängimisest võttis osa 48 7–19-aastast muusikasõpra, kes tegid kokku viiskümmend etteastet.

Alates 2009. aastast on Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldanud muusika- ja huvikoolides või eraõpetajate käe all pärimusmuusikat õppivatele lastele ja noortele võistumängimisi.

Sel korral võisteldi pillide, osalejate arvu ja tasemete järgi kujunenud rühmades. Noored pillimängijad esitasid kaks eriilmelist vabalt valitud eesti pärimusmuusika pillilugu, millest üks pärines esitaja kodukandist või oli muud moodi mängijaga seotud.

"See on üks Eesti Pärimusmuusika Keskuse olulisemaid sündmusi, sest järelkasv ongi kõige olulisem," tõdes Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa.

"Pärimusmuusika on oma olemuselt sotsiaalne liim, see ühendab inimesi. Kui seda kuskil omaette harjutada, siis see nagu ei olegi pärimusmuusika. Aga kui rahva ees või perekonna keskel mängida, siis see muutub pärimusmuusikaks.," lausus Noormaa.

"Tahan noori julgustada võimalikult palju mängima koosviibimistel, võistlustel, tänavanurkadel – siis tekib õige pärimusmuusika tunne muusikale juurde," sõnas ta.

Žürii esimees Jaanus Põlder hindas osalejate üldist taset väga kõrgeks. "Pärimusmuusikaharidus on 30 aasta jooksul läbi teinud tohutu arengu. Kui mina 1992. aastal Viljandi Kultuurikolledžisse õppima tulin, siis umbes sellise tasemega, millega meie kooli lõpetasime, on täna siin juba 10-aastased laval. Võib öelda, et pärimusmuusikaga on päris hästi läinud."


Žürii hindas mängijate traditsioonitundmist, individuaalset lähenemist ning meisterlikkust. Hindajate hulka kuulusid Aime Reier, Merike Paberits, Jaanus Põlder, Eeva Talsi, Henrik Hinrikus, Andres Teppo ja Krista Taim.




68 views
bottom of page