top of page
  • Writer's pictureEller

Selgusid konkursi "Noor helilooja" võitjad


"Noor helilooja" 2022. Autor/allikas: Rene Jakobson

17. aprillil toimus Tartus Heino Elleri muusikakoolis Eesti Muusika Päevade raames konkursi "Noor helilooja" finaalkontsert. Kõige kõrgema tunnustuse pälvisid Érik Rauk teosega "Zwei Geschichten" (flööt, fagott, klaver) ja Patrik Sebastian Unt samale koosseisule kirjutatud teosega "Fragmentation". Preemiaga kaasneb võimalus kirjutada teos Eesti Muusika Päevadele.


Žürii koosseisus Maria Kõrvits ja Ardo Ran Varres valis konkursile laekunud helitööde hulgast finaalkontserdile 13 teost, sealhulgas ka meie kooli õpilaste Joosep Ottokar Oja, Joosep Valli ja Lisanna Laansalu helitööd. Lisanna pälvis vanemas vanusegrupis LHV noore helilooja III preemia teosega "Tuleriida karjed".


Vanemas vanuserühmas leidis eraldi äramärkimist meie vilistlase Gregor Kulla teos "Compression", mis žürii hinnangul torkas silma oma professionaalse, detailse ja läbimõeldud noodi vormistuse poolest, sealjuures oli tegemist käsitsi kirjutatud noodiga. Kuna partituur on oluline vahendaja helilooja ja interpreedi vahel, siis on žürii sõnul tore näha, et noored heliloojad süvenevad ja võtavad aega, et noot oleks selge ja detailne.


Maria Kõrvits võtab žürii muljed konkursist kokku kokku. "Finaalkontserdil kõlanud lugude põhiaineseks oli looduslüürika, aga ka inimese sisemised protsessid ja nende põimumine. Kirjutatud lood olid siiski eriilmelised ja seekordsele veidi ebatraditsioonilisele koosseisule oli osatud oskuslikult kirjutada. Noortes heliloojates on küpsust ja potentsiaali. Žürii jaoks kerkisid esile selgema dramaturgiaga ja vormiga teosed. Julgustaksime noori heliloojaid eksperimenteerima ja looma selgemat vormi."


Teosed kandis finaalkontserdil ette ansambel koosseisus Maria Jönsson (flööt), Kadri Rehema (vioola), Jorma Toots (klaver), Stefan Kerstan (fagott) ja Hanna-Ingrid Nurm (kontrabass).


Allikas: kultuur.err.ee

81 views
bottom of page