top of page
  • Terje Mäesalu

Loviise Mäesalu Sanremojunior 2023 lauluvõistlusel


Loviise Mäesalu osales 30.04.-07.04.2023 Sanremojunior 20236-15.a solistide rahvusvahelisel lauluvõistlusel Itaalias, mida korraldab juba 14. aastat ÜRO Lastefond UNICEF. Igast riigist saab osaleda ainult 1 solist. Konkurss toimus suurel Ariston teatri laval, Sanremos.


Tegemist on ülemaailmse lauluvõistlusega, mille eelvooru tuli hiljemalt 20. detsembriks 2022 esitada töötlemata video laulust koos taotlusvormiga. 20. jaanuaril 2023 tehti otsused ning Loviise osutus üheks väljavalituks esindama Eesti riiki lõppvoorus .


Lauluproovid toimusid koos orkestriga kahel päeval ning sellele järgnes lauluvõistlus, millest oli ka otseülekanne. Võistlus toimus 3. mail, kus kõik solistid esitasid oma loo Sanremo orkestri saatel. Loviise esitas oma vanuse kohta keerulise laulu - Evil Like Me ja saavutas konkursil uhke 3. koha.


Loviise ütles ise, et see konkurss oli väga väsitav, aga samas väga äge kogemus ja ta tahab juba tagasi lavale. Ta laulis esimest korda orkestriga. Ta võistles parimate lauljatega üle kogu maailma.


Loviise teeb igapäevaselt tööd oma häälega. Lisaks igapäevasele lauluõppele koolis, eratundides (tal pole laulutundi ainult laupäeval), teeb ta iga päev singing hygien harjutusi. Iga järgmine laul, mida ta õpib, on eelmisest keerulisem.

Loviisel on kaks tugevat lauluõpetajat, kelle õpetamismeetodid on väga sarnased – üks neist on Sloveenias elav Orfeuse muusikakooli omanik, laulupedagoog ning ooperilaulja Sergej Rupreht (laulutunnid veebis) ning teine on Heino Elleri muusikakooli ja Tartu Karlova Kooli lauluõpetaja Tiia Puhvel (laulutunnid Karlovas). Loviise on oma õpetajate üle väga õnnelik ja neil mõlemal on Loviisega väga hea koostöö. Õpetajatega on kokkulepped tehtud ja nad jätkavad Loviise õpetamist ka järgmisel aastal.


Loviise sai sanremojunior2023 konkursilt juurde lavalist julgust ja kinnitust iseendale, et tahab saada klassikalise laulu ja muusikalide lauljaks. Samas tõdes ta, et laval keskendub ta niivõrd laulule, et unustab oma kehalise tunnetuse täiesti ära. Seepärast tegime otsuse ning juba Itaalias olles võtsime ühendust Tartus Jakobi Mäe Teatristuudioga. Loviise oli viimane nimekirjas, kes vastu võeti. Seega alustab Loviise sügisest lavalise esinemise oskuse õpet üks kord nädalas toimuvas tunnis.


Loviise koges, et tööd on veel palju ees - hoolimata sellest, kui hea ta oma vanuse kohta juba on. See kogemus aitab tal tulevikus oma suurepärast annet mitmel erineval tasemel arendada alates laulutehnikast, interpretatsioonist kuni esinemisoskusteni laval.


Kuna Loviise on huvitatud klassikalisest laulust ja nähes kuidas ta vaimustus laval esinemisest ja muusikast ja soovist mõista teiste lauljate oskusi ja tehnikaid, võtsime plaani, et Loviise läheb tulevikus seda õppima Heino Elleri muusikakooli klassikalist laulu.


136 views
bottom of page