top of page
  • Writer's pictureEller

Galeriis avatakse näitus "Fryderyk Chopin. Elulugu"

Esmaspäeval 2. mail, Poola lipu päeval kell 13 avatakse Heino Elleri Muusikakooli galeriis Fryderyk Chopini Riikliku Instituudi näitus "Fryderyk Chopin. Elulugu".

Näitust esitleb Poola vabariigi suursaatkond. Härra Suursaadik Grzegorz Kozłowski annab avamisel Elleri koolile kingituseks Chopini noodid.


Lisainfoks.

2. mail tähistab Poola Vabariigi suursaatkond esimest korda Tartus Poola lipu päeva. See on pidupäev, mille Poola seim (parlament) kuulutas välja 2004. aastal, et tugevdada oma riigi identiteeti ja süvendada teadmisi selle rahvussümbolite kohta. Ei olnud juhus, et Eestis valiti lipupäeva pidustuste paigaks just Tartu. See pole mitte ainult Eesti intellektuaalne ja kultuuriline pealinn, vaid ka linn, mis mängis olulist rolli Poola ajaloos alates 1582. aastast, mil see kuulus I Rzeczpospolita koosseisu. Tartu valge-punase lipu värvid andis 9. mail 1584 Tartu linnale Poola kuningas Stephanus Bathory Poola Vabariigi lipu eeskujul.


Poola lipu päeva pidustuste ajakavas on mitmesuguseid üritusi.

Soovitame: 18.30 pidulik kontsertaktus Tartu Ülikooli aulas. Esmalt autasustatakse Tõnis Lukast Poola Vabariigi Teeneteordeni Komandöriristiga, seejärel esitletakse näituse „Poola-Eesti suhted 1918–1939 Eesti arhiivivaramus“ kataloogi ning õhtu lõpetab kontsert, kus kõlab Fryderyk Chopini ja Ignacy Jan Paderewski muusika Varssavi XVIII Chopini konkursi laureaadi Jakub Kuszliku esituses

Poola lipu päeva korraldaja Tartus on Poola Vabariigi suursaatkond koostöös Tartu Linnavalitsuse, Eesti Rahvusarhiivi, Tartu Ülikooli, Heino Elleri Muusikakooli ja Tartu Ülikooli botaanikaiaga.



71 views
bottom of page