top of page
  • Writer's pictureEller

Noor Helilooja 2020


Eesti Muusikafondi ja Eesti Heliloojate Liidu korraldatud heliloomingu konkurss “Noor Helilooja 2020” on suunatud kuni 23-aastastele noortele. Konkursi esimese vooru võistlustöid oodatakse kuni 1. märtsini, teine voor – finaalkontsert toimub 5. aprillil kell 16 Tartus, Heino Elleri Muusikakoolis (Lossi 15), Tubina saalis.

Konkursi “Noor Helilooja” eesmärk on anda noortele muusikutele võimalus tutvustada oma loomingut laiemale publikule ning saada tagasisidet professionaalsetelt muusikutelt ja heliloojatelt. Konkursi eelvooru esitatud töödest teeb oma valiku heliloojatest koosnev žürii. Teise vooru pääsenud töid esitletakse elavas ettekandes lõppkontserdil ning nende põhjal valib žürii välja võitjad. Parimate heliteoste autoreid autasustatakse. Peaauhinna võitja saab võimaluse kirjutada uus teos festivalile Eesti Muusika Päevad 2021, mis kantakse ette professionaalsete, Eestis tegutsevate muusikute poolt.

“Noortele muusika loojatele on eneseleidmise tee sageli keeruline ja küsimusi täis. Kasuks tuleb, nii palju kui võimalik kuulda, kuidas kirja pandud ideed kõlavad. Iga mängitud teos on arengus suur samm edasi… Võimalus ette kanda oma muusikat juhtiva kodumaise festivali ajal ning jagada kogemusi teiste noortega, on kindlasti oluline osa õpiprotsessist,” kommenteerib konkursi üks eestvedajatest, helilooja Age Veeroos.

Konkurss toimub kuuendat korda, senised võitjad on Kristel Kolkanen, Karl Tipp, Gerta Raidma, Marta-Liisa Talvet ja Anna-Margret Noorhani.

MIKS OSALEDA?

  • Võimalus oma oskusi näidata, arendada ja proovile panna

  • Leida uusi kasulikke kontakte ja oma loominguga silma paista

  • Võidu korral võimalus luua teos festivalile Eesti Muusika Päevad 2021, mis kantakse ette professionaalsete Eestis tegutsevate muusikute poolt

  • Auhinnad Loomelaborilt

TINGIMUSED:

Konkursile saadetud teos peab olema 2 kuni 5 minutit pikk, kirjutatud soolopillile või kuni neljale instrumendile etteantud koosseisust – klaver, flööt, viiul, tšello ja kitarr. Elektroonikat ei ole võimalik kasutada.

Teoste ette kandmiseks finaalkontserdil on ellu kutsutud spetsiaalne ansambel. Noodimaterjal tuleb esitada 1. märtsiks 2020 – kas vastava elektroonilise vormi abil (https://forms.gle/8SS73oGsXaFqtM5BA) või postiga Eesti Heliloojate Liidu aadressil, A.Lauteri 7c, Tallinn 10145 (märksõnaks “Noor Helilooja 2020”). Soovi korral võib materjali ka ise nimetatud aadressile kohale tuua, igal juhul peavad olema kõik postitused laekunud 1. märtsiks. Soovi korral võib noodile lisada ka helifaili.

NB! Konkursi teoste anonüümse hindamise huvides ei tohi nootidel ega muul materjalil olla näha autori nimi. Andmete kogumiseks palume posti teel kätte toimetatud materjal varustada osavõtja märksõnaga ning lisada kinnises, sama märksõnaga ümbrikus helilooja andmed (nimi, e-post, kontakttelefoni number, kool ja juhendaja kui on). Elektrooniline osalemise ankeet on jagatud kaheks sektsiooniks, esimeses kogutakse osaleja andmed koos märksõnaga, teises lisatud materjal (noot, helifail).

I voorust finaali valitud teosed tehakse teatavaks 9. märtsiks ning kuulutatakse välja Eesti Heliloojate Liidu ja Eesti Muusika Päevade kodulehel (www.helilooja.ee) ning Facebooki lehel.

II voor – konkursi finaal ja lõppkontsert toimub pühapäeval, 5. aprillil kell 16 Tartus, Heino Elleri Muusikakooli Tubina saalis.

Kontakt: Age Veeroos noorhelilooja@gmail.com

Ajalugu

Konkurss „Noor Helilooja“ sai alguse Eesti Heliloojate Liidu ning Loomelabori koostööst aastal 2014, mil helilooja ja pedagoog Kristo Matson kureeris Viljandis toimunud suvekooli Loomelabor. Noortele suunatud heliloomingu töötoast tekkis vajadus anda andekatele noortele võimalus tutvustada laiemale publikule oma loomingut ning saada tagasisidet professionaalsetelt muusikutelt ja heliloojatelt. Olgugi et loomine on isiklik protsess, vajab iga muusikuteed alustav noor võimalust omavaheliseks mõõduvõtmiseks ning kohta eneseteostuseks. Konkursiformaat on parim viis end tutvustada, proovile panna, kogemusi ammutada ja õppida. Osavõtt annab tõuke edasiseks loominguliseks tegevuseks ja motivatsiooniks.

Konkursi senised võitjad Kristel Kolkanen ja Karl Tipp on saavutanud konkursijärgselt märkimisväärseid tulemusi, saades vaatamata oma noorele eale teoste tellimusi ka professionaalsetelt kollektiividelt (Kolkanen – Resonabilis; Tipp – Estonian Cello Ensemble).

2016. aasta konkursi võitja Karl Tipp`i uudisteos 10` kanti ette 2017.a. Eesti Muusika Päevade põhiprogrammis Estonian Cello Ensemble esituses. 2017. aasta konkursi võitnud Gerta Raidma uudisteos tuli esiettekandele Eesti Muusika Päevad 2018 põhiprogrammis Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses.

Noor Helilooja 2018 võidutööks oli “Kirjutan su nime” tšellole, klaverile ja elektroonikale, mille autor Marta-Liisa Talvet õpib semiootikat Tartu Ülikoolis, on lõpetanud H. Elleri nimelise Tartu Muusikakooli kompositsiooni erialal ning õpib käesolevast aastast ka Berliini Kunstide Ülikoolis. Festivaliks Eesti Muusika Päevad & ISCM World New Music Days 2019 kirjutab ta teose kahele klarnetile, mille esitavad Helena Tuuling ja Signe Sõmer.

74 views
bottom of page