top of page
  • Writer's pictureEller

Kutsume kohtumisele Erna Saarega


Neljapäeval, 26. septembril kell 17 on Tubina saalis harukordne võimalus kohtuda Tartu Kõrgema Muusikakooli endise õpilase, pianisti ja klaveripedagoogi Erna Saarega. Erna Saar astus kõrgemasse muusikakooli 7. septembril 1934. aastal, kui ta oli 10-aastane ja õppis siin 15. märtsini 1944. Oma sisseastumist kooli meenutab ta nii: " Tuli 1934. aasta sügis ja eksamile minek. Komisjonis olid Olav Roots, Adele Brosse, Wilhelm Tilting, Irmgard Kaudre, Leonid Milk ja ka direktor Harald Laksberg. Eksamikavasse kuulus Maikapari "Muinasjutt”, üks Bachi väike prelüüd ja etüüd. Aga ma sain oma väikesed palakesed vist väga hästi mängitud, sest Olav Roots õnnitles meid ning ütles pr Semmile: "Väljendusvõime viis pluss." Ja direktor pianist Harald Laksberg teatas, et sain solistide algkursuse teise klassi sisse. Mulle ütles ta veel, et "tavaliselt algklassiõpilased solistiharusse ei pääse, aga me arvame sind sinna, sest loodame, et sinust võiks kujuneda selline õpilane, kes pääseb ka kontsertlavale". Ta lisab: "Tartu oli eriline linn ja Tartu Kõrgem Muusikakool oli eriline kool. Mulle meeldis selle kooli õhkkond oma eriliste õpetajate, samuti õpilastega. Mulle meeldis mäkke roniv tee, mis viis üles Ingli sillani, muusikakooli juurde... Pean tänama saatust, et ma sinna sattusin...." Erna Saart õpetasid Tartus Kõrgemas Muusikakoolis Heino Eller, Eduard Oja, Olav Roots, Eduard Tubin, Johannes Bleive, Adele Brosse, Bruno Lukk, Aleksandra Semm-Sarv jpt. Vestlust juhivad Pille Taniloo ja Enn Lillemets. Esitletakse Johannes Võerahansu maali „Tartu vaade“. Kavas Tubina, Oja, Sibeliuse ja Griegi klaverilooming. Kõik on oodatud! Üritus on tasuta!

25 views
bottom of page