top of page
  • Writer's pictureEller

17. november on uudishimu päev


Uudishimu päev on Vabariigi Presidendi algatus, mida esimest korda tähistati 2022. aasta 17. novembril. Päeva eesmärk on väärtustada uudishimu kui elukestva õppimise alust ning innustada tegevusi, mis inspireerivad igas vanuses inimesi silmaringi avardama ja uusi teadmisi ning oskusi omandama.


Vaata ka klippi, millega Vabariigi President 2022. aastal uudishimu päeva välja kuulutas.


Algatuses on kaasa lööma oodatud igaüks. Iga inimene saab sel päeval pöörata erilist tähelepanu oma teadmiste ja oskuste täiendamisele, õppida midagi täiesti uut või tavapärasest teistsugust. Oodatud on ka laiema osalejaskonnaga üritused, mis toetavad uudishimu ja õppimist või oma teadmiste ja oskuste teistega jagamist. Koostöös ülikoolidega on võimalik kutsuda endale külla teadlasi.

2022. aastal toimus üle Eesti rohkem kui 80 uudishimu päevale pühendatud üritust, peamiselt koolides, raamatukogudes ja muuseumites.


2023. aastal toimub uudishimu päev taas 17. novembril. Meie koolis toimub selle päeva raames Elleri saalis kell 10.15-11.30 külalisloeng "Masin vs inimene - kes meile tulevikus tõlkima hakkab?", lektoriks Tartu Ülikooli tõlkeõpetuse ja -uuringute osakonna juhataja Sirje Kupp-Sazonov.


Loengu tutvustus: Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et muude tööde kõrval võtab masin peagi ka tõlkija ameti üle ning inimestest tõlkijaid enam vaja ei olegi. Üritame jõuda selgusele, kas sellel väitel on ka alust. Uurime, mida ja kuidas suudab masin hetkel tõlkida ning vaatame, kas see on inimesele tõsiseltvõetav konkurent.

Ootame kuulama kõiki uudishimulikke koolipere liikmeid!

15 views
bottom of page